[devMode] Samen bouwen aan een beter en mooier Groenlo | BS22

Over BS22

Dé plek in Groenlo om samen ideeën waar te maken

Jij hebt een idee, een wens, een plan, een droom. Iets waar Groenlo beter of mooier van wordt. Iets waar de Achterhoek bij gebaat is. Iets waar je zelf heel vrolijk van wordt.


Kom dan naar BS22 en ga ermee aan de slag. Vind anderen die met je mee willen doen. Laat je inspireren. Er is altijd iemand die met je mee willen denken.


Maar bedenk je wel: het is jouw idee. Jij gaat ermee aan de slag.


BS22 is zelf ook ontstaan door het delen van een droom, die met hulp van velen waarheid is geworden. De naam komt van het huidige adres: BeltrumseStraat 22.


Deel jij je idee?
Bijna niemand leert om ideeën te delen. In het Nederlandse onderwijs leren we kinderen en studenten planningen uitwerken. We leren ze af om zomaar een idee te roepen: 'Werk het eerst maar eens goed uit!'  In het bedrijfsleven zijn we erg gewend geraakt aan het helemaal uitwerken van een plan voordat we het met anderen delen: 'Straks gaat iemand er met mijn idee vandoor...' 


We remmen elkaar vaak onbewust af: als je een leuk idee hebt, hoor je vaak: ' Daar heb je naast je werk toch helemaal geen tijd voor?', 'Wie gaat dat betalen dan?', ' Mag dat wel van de gemeente?' Of je denkt in jezelf: 'Hier heb ik toch helemaal geen ervaring mee?', 'Als ik maar niet in de krant kom met mijn gezicht!', 'Er is vast niemand die hierop zit te wachten...' 


Delen mag altijd!
Wij hebben ervaren dat je een idee kunt delen vanaf het moment dat het in je hoofd opkomt. Door er over te praten met mensen die open staan voor elk idee, vormt het plan zich als vanzelf in je hoofd. Je merkt dan aan jezelf dat je er nog blijer of enthousiaster van wordt. Je maakt je plan nog iets groter of iets kleiner. Je krijgt dan ook als vanzelf een moment dat je kiest om het bij het idee te laten of het echt te gaan uitwerken. 


Tijdens de spreekuren hebben we vaak zulke gesprekken. De kennismakelaars die de spreekuren bemensen (Anke, Linda, Joske, Arjan, Yvette en Joachim), zijn gek op ideeën. Zij schenken koffie of thee voor je in, stellen je vragen, moedigen je aan en geven tips. Maar het idee blijft altijd van jou. Als je er echt mee aan de slag wilt, kunnen we je koppelen aan mensen die je meehelpen. Maar je mag het ook alleen uitwerken als dat bij je past. Houd ons dan op de hoogte, dan helpen we je met promotie via onze facebook pagina en website. 

opzet-spreekuur.jpeg#asset:337


BS22 in beeld en geluid

BS22 Stad in beweging

Zelf de omgeving creëren die bij je past, waar je met plezier woont en werkt. We zien dat het kan! Bewoners worden weer eigenaar van de eigen stad: ze voelen zich zelf verantwoordelijk, regelen zaken zelf. Ook met de bestaande instanties. Samen zoeken naar nieuwe oplossingen en mogelijkheden. Dat gaat gepaard met vele ups en downs en met nieuwe inzichten. 

Reden voor Provincie Gelderland om ons te vragen onze ervaringen te delen. Deze hebben we vastgelegd in een boek aangevuld met tips en tops. Esther de Heer van Heerenhuys Grafische Vormgeving verzorgde de vormgeving. 

Meer achtergrondinformatie en het gratis e-book vind je op voormekaarkrijgen.nl
De vraag “Wat doen jullie eigenlijk?” wordt beantwoord in de animatie die Lisette Platjouw, alias de Procescartograaf, voor ons maakte. Michaël Lammers van Steam Entertainment sprak de tekst in.

Resultaten in beeld

In juni 2015 kregen we bezoek van Margot en Raymond van de Gemeente Wageningen. Zij vroegen Linda het hemd van het lijf en maakten daar dit filmpje van. Een mooi overzicht van onze resultaten! BS22 in Koffietijd

Op 28 december 2015 mochten Linda Commandeur en Joske Elsinghorst over BS22 vertellen in het programma Koffietijd.  Hieronder kun je het fragment terugkijken en de beschrijving teruglezen. 

Werkplaats voor het waarmaken van ideeën
Linda Commandeur startte met BS22 een initiatief om mensen met elkaar in contact te brengen, informatie te geven en dromen waar te maken.

BS22 bestaat nu twee jaar en is ontstaan met de hulp van Stichting DOEN. Vandaag schuift Linda Commandeur bij ons aan samen met Joske Elsinghorst, een vrijwilliger bij BS22. De vrijwilligers kennen verschillende rollen: initiatiefnemer, starter, meebouwer, verbinder en energizer. Joske heeft al allerlei projecten voorbij zien komen: meer groen in de buurt, verbetering van de verkeersveiligheid en gepimpte straten met zelfgemaakte lampenkappen. Ze noemt BS22 een organisch geheel waar geen hiërarchie bestaat.

FILMPJE: BS22 IN KOFFIETIJD


Wie kom je tegen bij BS22?


Bestuursleden:
Dave Rouwmaat, Joachim Geerdink en Rutger Addink vormen het bestuur van de stichting BS22.

Kennismakelaars:
Linda Commandeur, Anke Sitter, Joske Elsinghorst, Arjan Hagens en Joachim Geerdink bezetten afwisselend het spreekuur op vrijdagmiddag van 13.30-15.30 uur. Kom ook gerust eens langs!
Zij ondersteunen inwoners die hun idee willen waarmaken met advies, aanmoediging, het leggen van contacten met gemeente, pers, meebouwers, bedrijven en soms ook subsidierende partijen. 

Vaste gezichten:
Elly Spekschoor is als meebouwer op woensdagmorgen tussen 9-11 bij BS22 te vinden. 

Gebruikers:
De Stadskamer Oost Gelre is twee dagdelen per week aanwezig in het pand van BS22. De kenmerkende vlag staat dan buiten voor de deur. De stadskamer is voor iedereen toegankelijk die graag in contact komt met andere mensen. De coördinator Simone Pastoors en de vrijwilligers zorgen voor koffie, thee en een praatje. Je kunt er ook met hen en de andere aanwezigen zoeken naar een leuke vrijetijds invulling.
Op de Facebookpagina vind je het programma en meer informatie: Stads/dorpskamer Oostgelre

Vaste gebruikers van BS22 zijn ook: energiecoöperatie Groenkracht, de Oost Gelrese Uitdaging, de Burgergroep Stad Groenlo, de Gemeente Oost Gelre.

Deel dit project

Andere actieve projecten

Daghoreca met uiteenlopende medewerkers in Groenlo Natuurlijk spelen in de Grolse Weiden De Toekomst van BS22 bespreekbaar maken NAH Kaffee Oost Gelre Kabouterroute Groenlo